• Julia Sunsun

無限kissy kissy kissy kissy? (你了解kiss嗎?)


NOW SERVING.png

1. 我地每人一生平均有20160分鐘,即係整整兩個星期係度無限kissy kissy緊!

有冇諗過其實點解我地要kiss? 究竟係咪真係可以尋找已遺失初吻感覺?

兩個人嘴貼嘴, 郁郁下,不停係度交換口水…其實有咩用有咩意思呢?

2. 從進化心理學既角度, kiss好有可能係源自mouth-feeding(口對口餵食),

即係動物母親先將食物咬碎,再用口餵初生BB, 所以呢種嘴對嘴既接觸可以比到我地親密、

可以信任既感覺,慢慢就演變為我地宜家用黎表達愛意既kiss啦!

3. 原來口水入面及荷爾蒙甚至可以穿過口腔黏膜,傳達關於我地身體狀況既資訊,

令我地可以”試”真d錫緊既人, 係最原始既擇偶方法之一!

4. 研究仲發現, kiss得多既人,壓力同壞膽固醇都會低D, 所以大家放膽D表達自己,kiss得多,人都健康d㗎!

祝大家日日kiss多d,日日都咁sweet!

資料來源: https://www.youtube.com/watch?v=rIMJ00GHeyw&feature=youtu.be

**********************************

有嘢想問? 糖不甩比個安心答案你 , 快d嚟 discuss.stickyricelove.com

#kiss #接吻有關接吻的四件事

32 次瀏覽0 則留言

最新文章

查看全部