• Julia Sunsun

*happy share* forum問題:好多白帶,點算好?


問:

我覺得自己白帶好似好多咁, 之後又覺得佢好臭, 有冇方法可以少D白帶?

同點解我會咁多 有時成條底褲都係白色

答:

白帶是正常的婦女分泌,與排卵期及荷爾蒙有關,只要你留意到是沒有變黃,

帶血,及/或有惡臭情況,便是正常。

要小心的是有不少婦科醫生是建議不用護墊的,特別係因為有些女仔的私處皮膚較敏感,

如果加上對護墊物質有敏感,自己分泌又多,那麼,護墊成皮膚與外界的屏障,濕潤環境,

溫度成為細菌的溫床,反而容易引起發炎等情況。

在這情況下,唯有穿棉質內褲 (透氣功能較強),有須要時多更換。

我已知的有幾個女仔也有相同情況,不用護墊,情況便好了。

如果持續都有好多分秘,甚至覺得痕癢,有異味,要快D去睇醫生,有時食幾日藥,

或者塞幾日藥就已經可以好番,好過你擔心咁多日。

**********************************

有嘢想問? 糖不甩比個安心答案你 , 快d嚟 discuss.stickyricelove.com

#happyshare #女生 #白帶 #問題

32 次瀏覽

全力支持 SUPPORTED BY:

“累積學習”計劃

Accumulator Scheme

合作伙伴 Partners:

seshglobal.org

訂閱每月消息!

© 2020 Sticky Rice Love 糖不甩
此網誌及相關超連結內的內容純屬普遍意見,若就身體上的任何問題,敬請就個別意見,諮詢閣下的醫生。

The advice given in this platform and the related hyperlink is of a general nature only.  For specific advice on the medical conditions, please consult your medical doctor.