做咩post詩扮文青?
  • Julia Sunsun

做咩post詩扮文青?


邊個係余秀華?

佢係內地人 一位腦癱病人 又係農村婦女

但,,亦都係好紅嘅詩人!

雖然佢因為佢嘅病而令佢姿勢怪異,連表情都唔太自然,,佢指佢同佢嘅身體相依為命,相互憎恨。可能就係依d情感令佢寫得一手好詩,令佢嘅詩中有一種赤裸的嘅粗鄙!

依首詩嘅原文,當中將性愛揉合社會嘅殘酷:

《穿過大半個中國去睡你》

其實,睡你和被你睡是差不多的, 無非是兩具肉體碰撞的力,無非是這力催開的花朵 無非是這花朵虛擬出的春天讓我們誤以為生命被重新打開 大半個中國,什麼都在發生:火山在噴,河流在枯 一些不被關心的政治犯和流民 一路在槍口的麋鹿和丹頂鶴 我是穿過槍林彈雨去睡你 我是把無數的黑夜摁進一個黎明去睡你 我是無數個我奔跑成一個我去睡你 當然我也會被一些蝴蝶帶入歧途 把一些讚美當成春天 把一個和橫店類似的村莊當成故鄉 而它們 都是我去睡你必不可少的理由

#余秀華 #內地 #詩人

0 次瀏覽

全力支持 SUPPORTED BY:

“累積學習”計劃

Accumulator Scheme

合作伙伴 Partners:

seshglobal.org

訂閱每月消息!

© 2020 Sticky Rice Love 糖不甩
此網誌及相關超連結內的內容純屬普遍意見,若就身體上的任何問題,敬請就個別意見,諮詢閣下的醫生。

The advice given in this platform and the related hyperlink is of a general nature only.  For specific advice on the medical conditions, please consult your medical doctor.